Για επείγοντα περιστατικά καλέστε : 6980 898988

Τι είναι η Γυναικολογική Ογκολογία

Οι εξειδικεύσεις στη Μαιευτική-Γυναικολογία αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας θα αναζητήσουν λύση στους εξειδικευμένους γυναικολόγους που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη-εξωσωματική γονιμοποίηση. Παράλληλα, είναι αυτονόητο πως κατά τη διάρκεια της κύησης γυναικολόγοι εξειδικευμένοι στο μαιευτικό υπερηχογράφημα (Εμβρυομητρικοί Ιατροί) θα πραγματοποιήσουν τον ενδελεχή έλεγχο του εμβρύου υπερηχογραφικά. Η διαγνωστική προσέγγιση και η χειρουργική αντιμετώπιση των καρκίνων του γυναικείου γεννητικού συστήματος πραγματοποιείται από Γυναικολόγους εξειδικευμένους στην Ογκολογία.  

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι (καρκίνος αιδοίου, καρκίνος κόλπου, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος ενδομητρίου και καρκίνος ωοθηκών) ταξινομούνται κατά συνθήκη σε ένα από 4 συνολικά στάδια εξάπλωσης ή επέκτασης κατά FIGO (Ι και ΙΙ τα αρχικά στάδια, ΙΙΙ και IV τα προχωρημένα). 

Προεγχειρητικά, ο Γυναικολόγος Ογκολόγος βασίζεται σε ευρήματα από την κλινική εξέταση καθώς επίσης και στα ευρήματα από εργαστηριακά (π.χ. καρκινικοί δείκτες) και απεικονιστικά μέσα όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, το PET-CT ώστε να σχεδιάσει την εξατομικευμένη προσέγγιση της ασθενούς βασισμένος στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Συγκεκριμένα η χειρουργική σταδιοποίηση των γυναικολογικών κακοηθειών περιλαμβάνει την ολική ή ριζική υστερεκτομή -ανάλογα με τον είδος της κακοήθειας καθώς επίσης και την αφαίρεση των οργάνων που συνηθέστερα οι όγκοι αυτοί κάνουν μεταστάσεις π.χ. α. του επιπλόου δηλαδή ενός οργάνου της κοιλιάς που θυμίζει μία «κουρτίνα» λίπους που ξεκινάει από το στομάχι και καλύπτει το παχύ και λεπτό έντερο. Στο επίπλουν συχνά υπάρχουν μικροσκοπικές εμφυτεύσεις καρκινικών κυττάρων. Η αφαίρεση του ονομάζεται επιπλοεκτομή. β. Τους λεμφαδένες της λεκάνης (πυέλου) και αυτούς που βρίσκονται εκατέρωθεν και πάνω στη κοιλιακή αορτή (παρά-αορτικοί λεμφαδένες). Η αφαίρεση τους λέγεται λεμφαδενεκτομή

Η τελική χειρουργική σταδιοποίηση εκτός από τον αυτονόητο ρόλο στην θεραπεία του καρκίνου με τη χειρουργική εξαίρεση του όγκου θα καθορίσει και το αν θα γίνει ή όχι περαιτέρω συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.

Share: