Για επείγοντα περιστατικά καλέστε : 6980 898988

Όγκοι ωοθηκών στην κύηση

Η αντιμετώπιση των εξαρτηματικών όγκων κατά την κύηση αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο για την έγκυο ασθενή όσο και για τον θεράποντα ιατρό. Οι συχνότεροι εξαρτηματικοί όγκοι κατά την κύηση είναι οι κυστικοί και ακολουθούν οι συμπαγείς. Οι κυστικοί όγκοι της ωοθήκης κατά την κύηση στη μέγιστη πλειονότητά τους (97%) είναι καλοήθεις, ενώ οι συμπαγείς σε ποσοστό 66% περίπου ειναι κακοήθεις. Από τις καλοήθεις εξεργασίες συχνότερα είναι τα τερατώματα 36%, ορώδη κυσταδενώματα 25%, βλεννώδη κυσταδενώματα 12%, κύστεις ωχρού σωματίου 5.5%. Εκτιμάται ότι περίπου 6% όλων των εξαρτηματικών όγκων που αντιμετωπίζονται χειρουργικά είναι κακοήθεις, εκ των οποίων 49-75% είναι επιθηλιακοί όγκοι, 9-16% όγκοι γεννητικής ταινίας και 6-40% όγκοι εκ βλαστικών κυττάρων.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες:

  1. Όλες οι γυναίκες στις οποίες ανιχνεύονται ύποπτοι όγκοι στην ωοθήκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να εξετάζονται από εξειδικευμένο ιατρό και σε κατάλληλο κέντρο.
  2. Η πρώτη και σημαντικότερη εξέταση για τη διερεύνηση ενός όγκου της ωοθήκης σε εγκύους είναι το υπερηχογράφημα και αυτό πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο ιατρό.
  3. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά διαγνωστική εξέταση, ειδικά αν το αποτέλεσμα του υπερηχογραφήματος αφήνει ερωτηματικά.
  4. Η μέτρηση της βήτα-χοριακής γοναδοτροπίνης και της άλφα-φετοπρωτείνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν βοηθάει στον καθορισμό της φύσης του όγκου στις ωοθήκες.
  5. Σε εγκύους με ωοθηκικό όγκο αυξημένης πιθανότητας για κακοήθεια συνιστάται άμεσα η χειρουργική αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπόψιν και την εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το χειρουργείο είναι πιο ασφαλές αν πραγματοποιηθεί εντός των 22 πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
  6. Όπου κρίνεται αναγκαίο, η χημειοθεραπεία με βάση μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται πλατίνες μπορεί να εφαρμοστεί μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε δόσεις ίδιες με αυτές που χορηγούνται στις μη εγκύους.
  7. Η χημειοθεραπευτική ουσία πακλιταξέλη μπορεί, επίσης, να χορηγηθεί στις εγκύους.
  8. Οι έγκυες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών πρέπει να παρακολουθούνται σε ειδικές μαιευτικές μονάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.
  9. Σε περίπτωση διάγνωσης καρκινώματος σάλπιγγας/ωοθήκης προχωρημένου σταδίου κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την πιθανότητα του τερματισμού της κύησης. Αν επιθυμούν τη συνέχισή της, είναι απαραίτητη η χημειοθεραπεία που περιλαμβάνει πλατίνες και πακλιταξέλη και η συστηματική παρακολούθηση τους.

Συνεπώς, σε μια περίοδο τόσο ευαίσθητη όπως είναι η εγκυμοσύνη, η ανεύρεση ενός ωοθηκικού όγκου μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα και διλήμματα. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς για όλους τους πιθανούς κινδύνους, τόσο της συντηρητικής όσο και της χειρουργικής αντιμετώπισης και κάθε πράξη να διενεργείται με τη σύμφωνη γνώμη τους με τη συνδρομή εξειδικευμένου Γυναικολόγου Ογκολόγου.

Share: