Για επείγοντα περιστατικά καλέστε : 6980 898988

Θερμική συρρίκνωση ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν μια από τις συνηθέστερες καλοήθεις παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς απαντώνται σε ποσοστό έως και 25% του συνόλου των γυναικών, ενώ στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 – 50 ετών η συχνότητα εμφάνισης των ινομυωμάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερη και αφορά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των γυναικών.

Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχει το γεγονός ότι τα ινομυώματα της μήτρας στις μισές από τις γυναίκες αυτές είναι συμπτωματικά. Το φάσμα των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων περιλαμβάνει τις αιμορραγίες από τη μήτρα, τη δυσμηνόρροια, την επώδυνη επαφή, το χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλία, τα πιεστικά φαινόμενα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο (συχνουρία, δυσκοιλιότητα) και την υπογονιμότητα.

Ως εκ τούτου, τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν έως σήμερα, διαχρονικά, τη συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η επιλογής της κατάλληλης για κάθε γυναίκα θεραπεία των ινομυωμάτων εξαρτάται από τον αριθμό, την εντόπιση, το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της για διατήρηση της γονιμότητάς της.

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και έχει ως στόχο την παροδική ανακούφιση – αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε επέρχεται η φυσική θεραπεία – ατροφία των ινομυωμάτων.

Η χειρουργική θεραπεία έχει συνηθέστερα ως στόχο την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας, επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά, λαπαροσκοπικά, υστεροσκοπικά ή με λαπαροτομία (ανοικτό χειρουργείο), ανάλογα με την περίπτωση.

Μία επιλογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωματικών ινομυωμάτων που αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια  είναι η διακολπική θερμική συρρίκνωση των ινομυωμάτων με τη χρήση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation) υπό Υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών ιατρικών πράξεων και έχει ιδανικά αποτελέσματα σε μικρά (<5cm) ινομυώματα και σε γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Πραγματοποιείται χωρίς γενική αναισθησία, χορηγείται όμως από τον αναισθησιολόγο ήπια αναλγησία (μέθη). Κατά τη διάρκεια του Διακολπικού Υπερηχογραφήματος, ένα ειδικό λεπτό ηλεκτρόδιο οδηγείται διαμέσου του τραχήλου της μήτρας στο ινομύωμα.

Από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί στην «κατάλληλη» θέση μέσα στο ινομύωμα, τότε εκπέμπεται ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων η οποία προκαλεί ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα του ινομυώματος με συνέπεια να καταστρέφονται. 

Η θερμική συρρίκνωση των ινομυωμάτων με ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα και διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς γυναικολόγους.

 

Share: