Πότε είναι αναγκαία η κωνοειδής εκτομή;
Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ένα τεστ Παπανικολάου δείχνει μέτριες ή σοβαρές κυτταρικές αλλοιώσεις . Εκτελείται όταν υπάρχει βιοψία που αναφέρει CIN 2 ή CIN 3 ή ακόμα και μικροδιηθητικό πλακώδες καρκίνωμα τραχήλου. Πρέπει να έχει προηγηθεί πλήρης διαγνωστική προσπέλαση με κολποσκόπηση και στοχευμένη βιοψία.
Τι είναι στην ουσία η κωνοειδής εκτομή;
Με την επέμβαση αυτή λαμβάνεται κομμάτι του τραχήλου σε μορφή κώνου, το οποίο αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Στις προκαρκινικές βλάβες και σε πολύ πρώιμα στάδια καρκίνου η επέμβαση αυτή μπορεί να αποτελέσει και τη μοναδική θεραπεία.
Τι προηγείται μίας κωνοειδούς εκτομής;
Πριν την κωνοειδή εκτομή πρέπει να αποφασιστεί η έκταση και το βάθος της και αυτό πραγματοποιείται με:
– κολποσκόπηση, για χαρτογράφηση της δυσπλασίας,
– πιθανή βιοψία για την ιστολογική κατάταξη του βαθμού της κυτταρικής ατοπίας (CIN Ι, ΙΙ ή ΙΙΙ),
– έλεγχο του είδους της επιθηλιακής βλάβης (αδενικό ή πλακώδες επιθήλιο)
– πιθανή τυποποίηση του ιού HPV
Πώς πραγματοποιείται;
Μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή και τοπική ανασθησία σε εξειδικευμένα κέντρα. Η πιο διαδεδομένη τεχνική σήμερα είναι η Leep – Loop Electrosurgical Excision Procedure (Αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης με αγκύλη και με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος) όπου η ζώνη μετάπλασης αφαιρείται με τη βοήθεια αγκύλης (loop), μέσα από την οποία περνά υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα.
Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης με τη χρήση δέσμης Laser διοξειδίου του άνθρακα. ή με νυστέρι αναλόγως των ενδείξεων.
Ποιές οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;
Επιπλοκές υπάρχουν, όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι σπάνιες (1-3%).
Οι συχνότερες είναι:
– η μετεγχειρητική αιμορραγία
– η φλεγμονή
– η στένωση τραχηλικού στομίου
Θα επηρεαστεί η γονιμότητά μου μετά από κωνοειδή εκτομή;
Σε γυναίκες, που δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεση ή καταστροφή του τραχηλικού ιστού ώστε να μην επηρεαστεί η γονιμότητά τους.
Σε χέρια εκπαιδευμένων γιατρών στην παθολογία τραχήλου, συνήθως δεν υπάρχουν δυσμενή επακόλουθα στη γονιμότητα.
Η ανάγκη για επαναληπτικές επεμβάσεις μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών σε μελλοντικές εγκυμοσύνες (π.χ. πρόωρος τοκετός, πρόωρη ρήξη υμένων).
Έχω υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή. Τι πρέπει να προσέξω μετεγχειρητικά;
Μετά την επέμβαση χορηγείται προληπτική αντιβίωση. Συνιστάται αποφυγή σεξουαλικών επαφών για ένα μήνα μέχρι να επουλωθεί πλήρως ο τράχηλος. Επίσης, συνιστάται αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Μετά από κωνοειδή εκτομή θα υπάρχει κολπική αιμόρροια φυσιολογικά για περίπου 1 εβδομάδα (συνήθως σταγόνες αίματος ερυθρού ή καφέ χρώματος). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερά σερβιετάκια. Απαγορεύεται η χρήση ταμπόν. Απαγορεύονται οι κολπικές πλύσεις.
Μετεγχειρητικά βλέπω αρκετά υγρά είναι φυσιολογικό;
Οροαιματηρή κολπική έκκριση μέσα στο πρώτο μετεγχειρητικό εικοσαήμερο είναι συνήθης.
Όμως, σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας ή εμφάνισης δύσοσμων υγρών, η ασθενής πρέπει να ενημερώνει αμέσως το γιατρό της.
Ο γιατρός μου πρότεινε εξάχνωση με Laser ή κρυοπηξία αντι για κωνοειδή εκτομή. Ποιος ο ρόλος τους;
Κατά την εξάχνωση με Laser γίνεται καταστροφή της ΖΜ με Laser διοξειδίου του άνθρακα, υπό τοπική αναισθησία. Η μέθοδος ήταν πολύ δημοφιλής στο παρελθόν, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συνήθως σε LSIL σε νέες γυναίκες.
Η κρυοπηξία συνήθως γίνεται σε νέες γυναίκες με εκτρόπιον και επιμένουσες LSIL. Με τη βοήθεια ειδικής συσκευής, ο τράχηλος καταψύχεται σε 65-85 βαθμούς υπό το μηδέν για 3 λεπτά. Μετά, αφήνεται να ξεπαγώσει για 5 λεπτά και η διαδικασία της κρυοπηξίας επαναλαμβάνεται ομοίως, για άλλα 3 λεπτά. Η ασθενής προειδοποιείται, ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει αυξημένη κολπική έκκριση. Η κρυοπηξία πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ μόνο σε νέες γυναίκες με εκτρόπιο και LSIL, που έχουν ελεγχθεί κυτταρολογικά, κολποσκοπικά και μικροβιολογικά για αποκλεισμό φλεγμονής από μικρόβια στην περιοχή.